
- Detalii
- Categorie: Cultură iudaică
Pesahul este sarbatoarea când fiecare evreu începe o calatorie de la sclavie catre libertate. Pentru a ne ghida în aceasta calatorie, înteleptii au scris o carte în care 15 pasi catre libertate sunt subliniati si trecuti în revista. Aceasta carte poarta numele de Hagada. O explicatie a rabinilor este aceea ca Pesahul începe în ziua de 15 a lunii Nisan pentru a face aluzie la aceste trepte catre spiritualitate si libertate pe care le urcam. Imaginati-va aceste 15 trepte ca pe 15 piese ale unui puzzle. Puneti-le în ordine si veti obtine libertatea!

- Detalii
- Categorie: Cultură iudaică
În anii '30, înainte de al doilea razboi mondial, a aparut în România Misiunea luterana norvegiana pentru evrei, condusa de preotul luteran norvegian Magne Solheim. El predica Cuvântul lui Dumnezeu evreilor din Galati de dimineata pâna seara si îi vizita neobosit la magazinele lor, acasa sau în lagarele de munca, îi mângâia în ceasul suferintei si-i ajuta în nevoile lor fizice. El a lucrat ca atare 30 de ani, ajutat de sotia sa si de alti misionari.

- Detalii
- Categorie: Cultură iudaică
Cuvântul brachah–binecuvântare provine dintr-un cuvânt (berech) care înseamna genunchi respectiv a îngenunchea. Evreul religios, practicant al tradițiilor, rostește în jur de 100 de binecuvântari pe zi. Există multe binecuvântari, și ating aproape toate domeniile de activitate a vieții cotidiene. Aici nu ne vom ocupa de cele care sunt în legătură cu sărbători, ritualuri religioase sau cele pentru mâncare. Există un capitol în Siddur (cartea de rugăciuni) care se numește Brachot, și se ocupă de tratarea feluritelor binecuvântări rostite în diferite împrejurări. Desigur aici avem un rezumat din cele mai uzuale. Pe vremea lui Y’shua, mulțumită Talmudului (comentariile rabinilor pe marginea Tanach-ului), deja demult erau în vigoare aceste binecuvântari (Mat. 9:8...), pe care și El le folosea (Mat. 15;36. 26;26,27. Marcu 6;41 Luc. 9;16.)

- Detalii
- Categorie: Cultură iudaică
Exodul 6:6-7 ”Spune copiilor lui Israel: Eu Sunt Domnul: Eu vă voi salva din muncile cu care vă apasă egiptenii, vă voi izbăvi din robia lor şi vă voi scoate cu braţ întins şi cu mari judecăţi. Vă voi lua ca popor al Meu …”
Suferința este un fenomen universal. Niciun om, aflat în mijlocul acestei lumi, nu este scutit de dureri și necazuri. Însuși Domnul a avertizat asupra acestor experiențe nedorite: ”În lume veți avea necazuri... dar îndrăzniți ...” Cu toții avem parte de suferințe cauzate de boli (ale noastre sau ale celor dragi nouă), probleme sau chiar despărțiri dureroase. Mai devreme sau mai târziu, vom experimenta circumstanțe ce pot sfărâma visele, pot duce la planuri neîmplinite sau la dorințe neatinse. În viața fiecăruia va veni un moment numit ”Marea Roșie„ - un imposibil ce TREBUIE să-l faci, prin credință, posibil ! În fața provocărilor emoționale sau a luptelor spirituale însă, banii, puterea sau prestigiul social, nu oferă nicio soluție.

- Detalii
- Categorie: Cultură iudaică
Iaebeţ a chemat pe Dumnezeul lui Israel şi a zis: „Dacă mă vei binecuvânta şi-mi vei întinde hotarele, dacă mâna Ta va fi cu mine şi dacă mă vei feri de nenorocire, aşa încât să nu fiu în suferinţă…” Şi Dumnezeu i-a dat ce ceruse. (1 Cronici 4:9,10) Dumnezeu este infinit, nu are nici început și nici sfârșit. Însă în suveranitatea Lui, a ales că este bine ca omul să trăiască între anumite hotare, respectând anumite limite...