REDIRECTIONEAZA 3,5% DIN IMPOZIT CATRE TEODORA !

DESPRE KLEZMER MUSIC

klezmer logoKlezmerul este o muzică venită de departe, de departe în timp și spațiu, o muzică ce abordează cu umor și creativitate viața unor generații greu încercate, dar care, născută fiind din profunzimea sentimentelor poporului său, reușește să reziste migrației și evenimentelor triste și tulburătoare din trecutul nu prea îndepărtat și să se integreze vital, continuând să fascineze atât artiștii cât și publicul amator. 

În termeni sintetici și familiari publicului tânăr, klezmerul este fusion music combinand folclor, jazz, swing dar și muzica soul. Am spus "fusion" deoarece klezmerul aduce fuziunea structurilor melodice, ritmice și expresive care provin din diferite zone geografice și culturale; iar muzica soul pentru că exprimă sentimentele profunde, extazul vieţii şi credinței unui popor, în momentele sale cele mai importante.

Bucharest Klezmer Band, condusă de dirijorul Bogdan Lifșin, este trupa de klezmer a Comunității Evreilor București și aflata sub directa îndrumare a domnului Silvian Horn coordonatorul programelor artistice și culturale ale comunității.

Melanjul stilurilor muzicale creează o lume a folclorului fără frontiere, un flux sonor continuu de sunet tradiţional și modern, devenind în același timp un stil familiar tuturor. Bucharest Klezmer Band își propune renașterea muzicii klezmer, oferind repertoriul lor tradițional unui scop muzical unic şi anume acela de a deveni un imn pentru viață care să încânte toate generațiile.

L’chaim !

Trădarea si Încrederea

13. 11. 06
posted by: Christian Dragomir
MOTTO: Nu este credincios faţă de nimeni şi de nimic cel ce-şi poate trăda tovarăşul de viaţă…

Ce spune dicționarul limbii române despre trădare:

1. A înșela în mod voit și perfid încrederea cuiva, săvârșind acte care îi sunt potrivnice.  A fi neloial față de cineva sau de ceva. A se abate de la o linie de conduită, a dovedi inconsecvență  față de o acțiune, de o idee etc. A comite o infidelitate în dragoste sau în căsnicie; a înșela.

2. Sens simbolic (despre facultăți fizice sau psihice) A nu mai funcționa (bine), cauzând dificultăți. “Memoria îl trădează”.

Orice relație serioasă de prietenie sau de cuplu, se bazează în primul rând, pe încredere reciprocă.  Când apare trădarea într-o relație, aceasta va roade, încetul cu încetul încrederea dobândită. Trădarea este o boală care afectează încrederea.

Trădarea nu se rezuma la o relație pur fizică. Trebuie să ajungi la acea înțelepciune care îți spune că trădare este și atunci când ai gânduri mai puțin curate cu privire la o alta persoană, când ai o viață ascunsă... În cuplu spre exemplu, îți poți înșela partenerul chiar și atunci când nu îi mai acorzi suficientă atenție, dintr-un motiv sau altul, când ți se face dintr-o dată atât de lene, încât parcă nu-ți mai vine să-i spui nimic celuilalt, nici măcar banalul "Bună, dragă!", atunci când ajungi să răspunzi în doi peri la întrebarea "Ce ai mai făcut la serviciu, azi ?", când toate gesturile care, până atunci, ți se păreau atât de drăgălașe, te scot acum din sărite, când ai făcut loc în inima ta altor preocupări iar partenerul tău este trecut în plan secund, înseamnă că ai o problemă gravă. Toate acestea nu duc decât pe drumul pierderii încrederii.

Mulți dintre acești “specialiști” în ale trădării, nu își dau seama, însă, că își fură singuri căciula atunci când încearcă să înșele încrederea celuilalt. Încrederea este un dar pe care îl primești necondiționat, dar, pe care, în timp, trebuie să dovedești că îl meriți.  Prin urmare, trebuie să te gândești bine, să pui în balanță plăcerile și neplăcerile, avantajele și dezavantajele pe care ți le poate oferi actul trădării (fie în cuplu fie într-o simplă relație de prietenie). 

În urma mai multor sondaje, psihologii au căzut de acord că pot fi identificate cinci stadii, prin care orice persoană, oricât de puternică ar fi, trece după ce află că a fost trădat:

1. ȘOCUL

Este ca și când ți s-ar fi întâmplat un accident de mașină. La început parcă nu îți vine să crezi și încerci să găsești persoanei tot felul de circumstanțe atenuante. Îți tot repeți: "Nu se poate să-mi facă una ca asta, nu ar face așa ceva niciodată…"  Această fază include și unele traume psihice demne de luat în seamă. Unii se simt deprimați, plâng, simt că le fuge pământul de sub picioare, la propriu, nu se mai pot concentra asupra niciunui lucru. Ar vrea să se confeseze cuiva, dar simt că nu pot avea încredere în nimeni pe lumea asta. Cel mai bun lucru care poate fi făcut în astfel de cazuri este să lași rușinea la o parte și să găsești un prieten căruia să-i împărtășești experiența ta. Descărcându-te, te vei simți mult mai bine.

2. REFUZUL REALITĂȚII

Înseamnă, cu alte cuvinte, refuzul de a te confrunta cu partenerul/prietenul care te-a tradat, de a întreba ce se întâmplă, de a-l  ruga să-ți confirme (sau infirme) ceea ce, în imaginația ta este doar un zvon. Nu poți trăi în incertitudine ignorând detalii și adevăruri certe. O relație nu are nicio șanșă de a supraviețui în asemnea condiții. Așa că, cel mai bine este să jucați cu cărțile pe față. Dacă vrei ca partenerul să fie sincer, trebuie să fii, la rândul tău, sincer.

3. TRISTEȚEA

După aflarea unei astfel de vești, să nu te aștepți să fii vesel și zâmbitor. Tristețea este o stare de spirit normală în astfel de cazuri.

4. FURIA

În mod sigur vei fi furios daca vei ști, cu certitudine, că partenerul tău ți-a înșelat așteptările. Este o reacție firească normală.

5. SENTIMENTUL DE VINOVĂȚIE

Una dintre cele mai frecvente întrebări generate de trădarea fizică a partenerului (aici vorbesc despre relația de cuplu) este: "Nu cumva, prin comportamentul meu, am determinat acest gest... Nu cumva eu sunt adevăratul vinovat ?"  Astfel, furia este direcționată spre propria persoană, în loc să fie canalizată spre cel vinovat însă, de cele mai multe ori, sentimentul stupid de vinovăție este inutil - nu poți face nimic pentru a schimba trecutul. În cele din urmă, vinovăția te va chinui din punct de vedere spiritual. Vei sfârși prin a face încercări disperate să-ți  mulțumești partenerul, ca și când tu ai fi cel vinovat. Singurul lucru constructiv la care poate fi folosită vinovăția este nu regretul trecutului, ci privirea spre viitor. Întreabă-te "Ce pot face eu ca relația să meargă, ca partenerul să nu mai calce strâmb niciodată ?".

 Între a rămâne împreună sau a te despărții.

incredereaDupă șocul inițial, oricât de puternic ar fi, vine un moment în care trebuie să iei o decizie – rămâneți împreună sau vă despărțiți. Există destul de puține persoane care ar putea trece mai puțin ușor peste trădare. Majoritatea nici nu iau în considerare varianta de a mai rămâne împreună. Însă, dacă stai bine să te gândești, alegerea de a-i mai acorda o șansă cere mult curaj și o frântură de încredere rămasă ascunsă în adâncurile inimii.

Înainte de a lua o decizie, trebuie neapărat să răspunzi cu sinceritate la câteva întrebări:
- Are relația asta un viitor ?
- De fapt, vreau să am un viitor alături de o persoană care m-a înșelat ?
- Mai pot avea vreodată încredere în persoana aceasta ?
- Cum pot lua o decizie corectă ?

Nu lua niciodată vreo decizie definitivă cât încă ești furios. Trebuie să-ți fie foarte clar ce vrei.  Nu lua în considerare motivele pentru care ai fost trădat deoarece ținând cont de ele nu poți decât să fi trist și furios.  Gândește-te la cum era relația înainte de a se întâmpla "tragedia". În același timp, trebuie să iei în considerare și ceea ce-și dorește partenerul. Vrea ca relația să meargă ?  Este dispus să facă eforturi ? A renunțat la situația care ți-a creat atâta durere în suflet ?

În astfel de cazuri, comunicarea sinceră este cea mai importantă. Stați împreună la un ceai sau o cafea și discutați despre problema pe care ați întâmpinat-o ca și când ați vorbi despre ce li s-a întâmplat unor prieteni, nu vouă. Astfel, veți putea comunica cu detașare.

Deși pare cât se poate de banal, faceți o listă cu motivele pe care le-ați avea pentru a continua relația sau pentru a vă despărți.

Motive să vă despărțiți.

Unul dintre cele mai întemeiate motive de a vă despărți este atunci când partenerul are pretenții exagerate care nu pot conveni, sub nici o formă celuilalt (nu dau exemple). De asemenea, dacă sunteți de părere că nu există nici un fel de scuză pentru actul trădării (infidelitate sau alte motive) și nu puteți trece peste trecut, atunci ar fi cazul să luați în calcul despărțirea. La ce v-ar folosi o relație trăită tot timpul sub semnul suspiciunii…

Motive să rămâneți împreună.  

Dacă amândoi vă doriți din tot sufletul ca relația să meargă, deși nu aveți nici cea mai vagă idee cum să realizați acest lucru, dacă sunteți de acord că trădarea a fost doar o teribilă greșală, un accident nefericit, dacă vă hotărâți ca, de acum înainte să fiți sinceri unul cu altul, atunci relația are șanse să se infiripe din nou, mai puternică, poate, decât înainte. 

CE SPUNE BIBLIA DESPRE TRĂDARE ȘI ÎNCREDERE

Isus a experimentat această lecție dureroasă a trădării.  La cină, Domnul face această celebră afirmație: Marcu 14:18  Pe când şedeau la masă şi mâncau, Isus a zis: „Adevărat vă spun că unul din voi, care mănâncă cu Mine, Mă va vinde.”

Oridecâteori se serbeaza cina Domnului în biserici, este menționat (de multe ori inconștient) actul trădării lui Isus : 1 Corinteni 11:23  Căci am primit de la Domnul ce v-am învăţat; şi anume că, Domnul Isus, ÎN NOAPTEA ÎN CARE A FOST VÂNDUT, a luat o pâine…

Care a fost reacția Domnului în momentul trădării ?

Matei 26:48-50  Vânzătorul le dăduse semnul acesta: „Pe care-l voi săruta eu, acela este; să puneţi mâna pe el!” Îndată, Iuda s-a apropiat de Isus, şi I-a zis: „Plecăciune, Învăţătorule!” Şi L-a sărutat.  Isus i-a zis: „Prietene, ce ai venit să faci, fă!”…

O reacție firească ar fi fost ceva de genul “Cum ai putut să faci așa ceva, este inadmisibil, nu mă așteptam la tine…” însă Domnul, cu calm și cu o dragoste neschimbată, continuă, spre surprinderea tuturor, să-l numească pe Iuda…prieten. Prin aceasta arătându-i că încă este iubit, acceptat și că în ciuda trădării lui, i se mai acordă o șansă (șansă pe care, din pacate Iuda nu a știut s-o valorifice. Fiind cuprins de remușcările trădării, alege să se sinucidă).

În aceeași noapte a cinei, Domnul îi spune lui Petru: Matei 26:34  „Adevărat îţi spun” i-a zis Isus „că tu, chiar în noaptea aceasta, înainte ca să cânte cocoşul, te vei lepăda de Mine de trei ori.”  In versetul 35, Petru își declară prietenia față de Domnul, și susține că pentru această prietenie este pregătit chiar să moară (Petru I-a răspuns: „Chiar dacă ar trebui să mor cu Tine, tot nu mă voi lepăda de Tine.”)  Câteva ceasuri mai încolo, se împlinea profeția spusă de Domnul. Matei 26:74-75 Petru a început să se blastăme şi să se jure, zicând: „Nu cunosc pe Omul acesta!”  În clipa aceea a cântat cocoşul. Şi Petru şi-a adus aminte de vorba pe care i-o spusese Isus: „Înainte ca să cânte cocoşul, te vei lepăda de Mine de trei ori.” Şi a ieşit afară şi a plâns cu amar.

Și în acest caz, reacția Domnului este una diferita față de reacția unui om firesc: nu face niciun reproș. După Înviere, Domnul îl întâlnește pe Petru, și îl întreabă: „Simone, fiul lui Iona, Mă iubeşti tu mai mult decât aceştia?” „Da, Doamne” I-a răspuns Petru „ştii că Te iubesc.” Ioan 21:15

Isus oferă șansa reabilitării (acolo unde această șansă este fructificată în mod corect) fiecărui om.  Există câțiva pași din perspectivă biblică, pentru a depăși momentul trădării și recăpătarea încrederii pierdute:

ACCEPTĂ ce s-a întâmplat. Acceptarea este foarte importantă. Este primul pas către rezolvarea problemei. Îți arată că ești pregătit să înțelegi ce s-a întâmplat cu adevărat. Domnul a acceptat faptul că omul este supus slăbiciunii și poate greși.  Vei spune, “dar eu nu sunt Domnul…” și ai dreptate când spui asta pentru că prin această afirmație declari neputința și limitarea ta în a depăși un astfel de moment și deopotrivă mărturisești nevoia ta de Dumnezeu pentru a face față situației, însă gândește-te că fără acceptare, nu vei putea merge mai departe.

IARTĂ. Pasul cel mai greu de făcut. Fără iertare, încrederea nu va reveni niciodată. Dacă ai dificultați în a depăși acest moment întrebă-te “de ce nu pot ierta?”, “de ce nu vreau să uit?”. Nu putem ierta pentru că nu suntem pregătiți să ne expunem emotiile negative pe care le păstrăm înăuntru. Odată ce iertăm, nu mai putem ascunde aceste emoții. Odata ce iertăm, nu mai putem profita de greșeala partenerului pentru ai face reproșuri. Întreaga Biblie abundă în versete care îndeamnă să iertăm orice avem împotriva cuiva.

ACORDĂ TIMP pentru vindecare. Pentru orice este nevoie de timp. Isaia 58:8 ”Atunci lumina ta va răsări ca zorile, şi vindecarea ta va încolţi repede”

Lucrarea pe care Isus a venit s-o faca, a fost aceea de a vindeca oamenii (fizic sau spiritual). Luca 9:11  ”Noroadele au mers după El. Isus le-a primit bine, le vorbea despre Împărăţia lui Dumnezeu, şi vindeca pe cei ce aveau trebuinţă de vindecare.” Lasă-L pe Isus să vindece rănile inimii tale.

Pentru cel care a înșelat încrederea partenerului, recâștigarea încrederii pierdute implică acceptarea responsabilității pentru alegerea făcută și evident întreruperea comportamentului care a condus la situația critică.  CÂT TIMP NU TE CONSIDERI RESPONSABIL, NU VEI AVEA ÎN EVIDENȚĂ SCHIMBAREA. Dacă nu schimbi comportamentul care te-a adus în această situație, evident nu poți recâștiga încrederea.

A avea încredere este până la urma o alta modalitate de a oferi iubire.  Suntem mai fericiți când alegem să oferim încredere. Riscul pe care suntem dispuși să ni-l asumăm de bună voie când oferim încredere, ne apropie mai mult de iubire și ne îndepărtează de nesiguranță.

Created: 17 May 2017

Articole Christian Dragomir ...

Utilizăm modulele cookies pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare şi a se integra cu reţele de socializare. Prin click pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Politica de Confidentialitate !