Print

Si la nunta Nu a fost invitat si Isus

13. 11. 06
posted by: Christian Dragomir

restricted areaDe cele mai multe ori, la căsătoriile care au loc în bisericile neoprotestante, este citat versetul din Evanghelia după Ioan 2:2  “Şi la nuntă a fost chemat şi Isus cu ucenicii Lui.” Cum arată însă o nuntă la care într-adevăr invitatul de onoare este Isus ? Sau cum arată un eveniment la care Isus nu este prezent deși mirii sau nuntașii pretind că…L-au invitat ?) 

Recent am participat la o nuntă la care Isus NU a fost invitat (din respect pentru acei oameni nu voi preciza locul și nici biserica. Este undeva departe de București). Evenimentelor de genul acesta nu le dau curs decât în situații cu totul speciale iar aceasta a fost una dintre ele. Datorită unor prieteni foarte buni și apropiați familiei mele, am acceptat să particip la un astfel de eveniment deși, dacă aș fi știut dinainte modalitatea de desfășurare a evenimentului, cu tot respectul pentru acei prieteni…nu aș fi participat. Slujba de la biserică s-a desfășurat în condiții duhovnicești bune care nu dădeau de bănuit că l-a masă lucrurile nu vor evolua similar. Încă de dimineață am mers la local instalându-mi sonorizarea pentru ca după terminarea slujbei de la biserică să nu mă prindă intrarea mirilor și a invitaților în local instalând sunetul. După binecuvântarea de la biserică, tot alaiul s-a îndreptat spre local. Am mers înainte pentru a întâmpina mirii și nuntașii. Când am ajuns acolo, surpriza a fost că între timp venise și un DJ care-și instalase și el aparatura și era pregătit să distreze “lumea prezentă la nuntă”. M-am gândit în prima fază că playlist-ul lui va fi unul creștin (doar mirii erau creștini). Mi-am aruncat un ochi pe piesele din calculatorul lui și am rămas blocat…omul era pregătit cu tot arsenalul începând de la hore, sârbe și manele până la muzică ușoară de dans. Mi-am dat seama că acel eveniment nu va fi unul usor. Era târziu cumva să dau înapoi sau să mai pun întrebări care să lămurească situația. Au venit mirii și invitații lor…aproximativ 600 de persoane. Nuntă cu fast și…personalități.

bereAm început să cânt moment în care au intrat ospătarii cu tăvile pe care aduceau aperitivul alături de…sticlele aburinde de bere rece. Am înțeles imediat care va fi cursul desfășurării evenimentului. După primul program, unul din invitați, delegat de miri, a venit la mine și voalat mi-a transmis că marea majoritate a invitaților sunt “din lume” și că de fapt nu e atent nimeni la cântări așa că “ odihnește-te și las-o mai ușor cu cântatul”. Nu am înțeles mesajul așa că după o scurtă pauză a urmat un al doilea program…și ultimul. Nu am apucat să termin programul că aceeași persoană a revenit la mine și mi-a spus de data asta direct: “știi, la nunta asta sunt doctori, senatori, deputați și directori, toți de religie ortodoxa iar ei mi-au spus să-ți transmit că – se simt lezați de mesajul cântărilor tale și că te roagă să nu mai cânți despre Dumnezeu; dacă vroiau să audă ceva despre Dumnezeu veneau la biserică. Aici au venit să se distreze așa că nu mai cânta, lasă-l pe dj să pună muzica “ Am rămas fără cuvinte pe moment însă nu m-am putut abține să nu-l întreb “atunci, pe mine de ce m-au mai chemat”? În contextul problemelor pe care le am cu Teo nu aveam timpul necesar pentru o astfel de deplasare însă insistențele mirilor, a părinților lor și mai ales ale cunoștintelor de familie, m-au determinat să accept fără vreo convenție financiară.

Am mers la prietenii prin care ajunsesem acolo și care de fapt au intermediat invitația mea acolo și le-am spus care este situația. Și ei erau surprinși, nu știau că nunta se va desfășura astfel. M-au rugat să rămân în continuare însă am ales să-mi strâng sculele discret și…să plec. Dacă Isus nu este într-un loc atunci nici eu nu am ce căuta acolo.

De ce s-a ajuns aici ? Este simplu. Mireasa se botezase cu doar 2 luni înainte de eveniment, botez pe care se dovedește a-l fi făcut nu în perspectiva cerului și a măntuirii ci în perspectiva nunții. Mirele fusese crescut în familie de credincioși însă “a pus ochii pe una din fetele filistenilor”. I-a plăcut și a luat-o neștiind însă că o astfel de alegere “dăunează grav sănătății spirituale”. Întreaga nuntă s-a desfășurat după criteriul “să-i mulțumim pe toți – credincioși și necredincioși” necunoscâd că un astfel de principiu (să multumești și lumea și credincioșii) nu-i este plăcut lui Dumnezeu și în realitate…îL scoate afară pe Isus de la un astfel de eveniment. (Deuteronom 22:9  Să nu semeni în via ta două feluri de seminţe, ca nu cumva să întinezi şi rodul seminţei pe care ai semănat-o şi rodul viei.) Au semănat două tipuri de semințe și cu siguranță vor culege ceea ce au semănat. De fapt, cu toții culegem ceea ce semănăm.

Nu eram hotărât dacă să public această experiență sau nu însă felul în care tinerii creștini din ziua de azi aleg să-și desfășoare cea mai fericita zi din viața lor lasă de dorit. Pretind că Isus este prezent la nunta lor, că L-au invitat, însă premeditează gesturi precum DJ cu muzică din lume, băutură pe masă și multe altele de genul acesta iar EL, într-un astfel de context…alege discret să părăsească locul unde nu este de fapt bine venit. Poate această postare va folosi celor care, pe viitor vor să-și organizeze ziua nunții, au rude și prieteni necredincioși și nu știu cum să se raporteze la ei. Nu vă sfătuiesc decât atât: nu încercați să-i mulțumiți pe toți pentru că nu veți reuși. Responsabilitatea voastră este doar una singură: să vă asigurați că Isus este cu adevărat prezent la nunta voastră. Veți știi că EL este acolo atunci când nu vă va interesa prea tare că cineva se va simți lezat de mesajul care înalță Numele mai presus de orice Nume. Nu alegeți lumea ci alegeți-L pe EL. În fond, după un astfel de eveniment, cu EL veți rămâne…sau nu.

Created: 20 March 2016

Utilizăm modulele cookies pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare şi a se integra cu reţele de socializare. Prin click pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Politica de Confidentialitate !